Spørsmål:

Med tanke på at % av betalinga som går til kortselvskapene er vel cash mest lønnsomt for butikkene å godta?

Hvis så, burde ikke vi some betaler cash slippe å betale di x% som kortselvskapene tar? (F.eks. at det ble x% rabatt ekstra på alt som betales med cash, i og med at % kortselskapene tar er lagt på prisen på produkente)

Svar:

Nope. Det koster å behandle cash og. Butikker generelt har ikke mulighet eller ønske om å holde på store mengder cash, og må derfor på en eller annen måte få disse pengene til en bank (store cash-beholdninger er en uting).
Man kan så klart gå i banken og sette inn penger, men det er ikke alle butikker som har mulighet til å besøke en bank i åpningstiden - altså må noen gjerne gjøre dette som en ekstratjeneste for eierne, om det nå er på fritid, eller som noe som gjøres i løpet av en arbeidsdag (da denne personen da vil være ute av stand til å gjøre andre ting). Det koster også ekstra med ekstra bilag og kvitteringer og slikt, og det skaper mer arbeid for regnskapsførere.
Bruker man nattsafe, så er det også en tjeneste man må betale for.
I tillegg koster det penger å veksle penger (større sedler er lite anvendelige i butikksammenheng), det koster penger med å ha høyere sikkerhet om man har større mengder kontanter i lokalet (derfor mange dagligvarebutikker nå ikke har vanlige kasser, men deponeringskasser som de ansatte ikke har direkte tilgang til, og som kan stenges helt med et tastetrykk - som også koster penger).
Faktisk er nok kortgebyrene lavere enn kostnadene for å behandle cash.
Jeg vet at jeg egentlig ikke kan fordra kontant betaling i mitt firma - det skaper merarbeid, og det gjør at beløpene er mer eller mindre ubrukelige til jeg får satt dem inn på konto.

Om man har fornuftige kort, så koster det ingenting for deg som bruker å betale med kort.

Når det er sagt, prosentandelen kan variere, og er ikke som regel begrenset til et maksbeløp. (Dette kan selvsagt variere).

I tillegg vil man som regel ha forskjellige prosentandeler etter hvor høy omsetning man har - har man høy omsetning, så går prosentandelen ned, og kan være så lav som 0.75% - 1% i enkelte tilfeller.

Prosentandelen er gjerne også kun gjeldende dersom man betaler med kredittkort - betaler man med vanlig bankkort vil det som regel være faste gebyrer å betale, og disse er som oftest svært lave (gitt at man har en vanlig bankterminal) - man betaler etableringskostnad og månedlig abonnement for å ha terminalen, men utover det er gebyrene små - butikken vil nok likevel ikke ha noen fortjeneste på en kortbetaling på 1 krone - du må huske at kortgebyret bare er en bitteliten kostnad for å holde butikken åpen. Strøm, lønn, husleie mm. går også inn i den store sammenhengen.

Husk også at store butikker kan ha forhandlet bedre avtaler en 2% kanskje langt under 1% da de har transaksjoner for millioner iløpet av et år.

Små butikker har somregel 2.5%, selv hadde vi ikke kredittkort i butikken jeg drev da sendte vi folk bort til nabosenteret for å ta ut penger istede i minibank.

Vi tok kun BankAxcept og Cash. Men for vår del krevde det en kjøretur på rundt 30 minutter hver vei for å levere inn disse kontantene i nattsafe. Så det er 1 time kjøring, som korter da ~230kr timen kanskje 4-5 ganger i mnd. Så ble fort "dyrt" det også.

For ikke å snakke om forsikring av kontantoppgjør og annet, om man f.eks. har en safe / hvelv og benytter dette (ikke har mulighet til å ta oppgjør til bank hver dag, f.eks.). Når det blir snakk om noen hundre tusen i safen, så er det greit å ha litt forsikring om man skulle bli ranet. Og før noen sier at det ikke er snakk om så mye penger... jobber man i utelivsbransjen, så er det slett ikke uvanlig at man har 2-300k eller mer i safen på bakrommet. Dette pga. at driftsrutinene gjerne er at man har flere kasser i løpet av mange skift, og dermed har ukentlig eller månedlig oppgjørsrapport / sammenstilling.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar