Trafikkulykker og bilulykker


Altså.. Politikerne sitter med et visst ansvar fordi de har makten til å utbedre veier, som selvfølgelig bedrer trafikksikkerheten. Adskilte veibaner, fire felts veier, lavere fartsgrenser (ja, det er tross alt det mest effektive tiltaket) osv. Den er grei. Ulykker skjer, bedre veier kan gjøre dødsulykker til "bare" ulykker med personskader.

Men at en riksdekkende avis kan stille spørsmålet på den måten? "Har politikerne ansvaret for ulykkene?" Hva FAEN? Er avisa kjøpt og betalt av FrP eller? Vi har en vegtrafikklov som sier rimelig klart at enhver fører av en motorvogn skal avpasse fart etter veg og føreforhold. Punktum. That's it. End of discussion.

Om jeg hadde kjørt på hue og ræva over autovernet ved Skreifjella og drukna i Mjøsa hadde jeg 99% sikkert hatt meg sjøl å takke for det. Hvor mange prosent av alle ulykker er IKKE selvforskyldt? Trekker man fra front mot front-ulykker er det ikke mange. (Jo, glatt føre og svingete veier er også ditt eget ansvar).

40% av alle ulykker involverer sjåfører under 24 år. Merkelig det altså, at eldre sjåfører klarer å ta vare på seg selv i trafikken. Kanskje det ikke har så veldig mye med veiene å gjøre likevel?

Hele problemstillingen er billig populistretorikk. Er en vei vanskelig - sett ned fartsgrensen. Er du redd for å bli skadet på den veien? Respekter da for f*n fartsgrensen og vegtrafikkloven. Er ikke for moro skyld de finnes liksom

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar